De Tour van Björn van der Vliet: 'Une grande famille' | Movico #25

De Tour van Björn van der Vliet

‘Une grande famille’

Rookie

“Dit is mijn allereerste Tour de France en zelfs mijn eerste project voor Movico on the road,” vertelt Björn van der Vliet. Het tentdoek van ‘zijn’ Relais Etape hangt er weer strak gespannen bij. Björn is sinds mei 2021 werkzaam bij Movico en zit in het opleidingsprogramma van Junior Event Operator. Een rookie die tijdens zijn eerste Tour binnen no time was ingeburgerd tussen de ervaren professionals. Op het moment van interviewen gaat hij zijn vierde week in. Bjorn: “Ik ben medeverantwoordelijk voor de op- en afbouw van twee trailers inclusief een enorme tent op Relais Etape, ergens langs het parcours van de etappe. Wat we hier neerzetten is een dorp op zich. Alleen deze tent biedt al plek aan 260 VIP-gasten.”

Veldbedje

“Het merendeel van de mensen waar ik mee op pad ben, kende ik tot voorkort nog niet, maar ik voelde meteen aansluiting en werd direct overal bij betrokken. Om me enigszins voor te bereiden op dit avontuur, heb ik in de weken voor vertrek met ervaren Tour gangers gepraat. Hoe gaat dít zijn, hoe gaat dát in zijn werk, wat moet ik zeker niet vergeten mee te nemen? Het advies was: volg de mannen die al jaren meegaan. Zij kennen het ritme, zij weten hoe het werkt. Gaan zij slapen, dan ga jij slapen. Kun je niet slapen? Blijf dan toch op bed liggen en doe alles om je rust te pakken. Anders ga je in week 3 naar de klote. Het ritme van de rest volgen lukt me redelijk en slapen gaat de ene keer beter dan de andere keer. Ik kreeg de tip om een veldbedje mee te nemen om zo nu en dan lekker in de schaduw een dutje te doen. Een top-tip want ik heb mijn bedje al vaak gebruikt. Het is een verademing om je af en toe even terug te kunnen trekken uit alle hectiek.”

Tot je enkels in de modder

“Een van de uitdagingen tijdens dit avontuur, zijn de verschillende terreinen waar we elke dag door verrast worden. Stenen, kuilen, modder; ga er maar aan staan om daar waterpas een enorm object op te bouwen. Als je tijdens het afbouwen tot aan je enkels in de modder zakt en er ook nog eens regen voorspeld wordt, zinkt de moed je soms wel even in de schoenen. Gelukkig hebben we de wagens tot nu toe zonder slag of stoot van hun plek af weten te krijgen.“

One big family

“Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Lekker bouwen. Mooie omgeving. Een groot gedeelte van de route naar een nieuwe bestemming rijden we nog in het licht. Als je dan door de bergen omhoog rijdt, haarspeldbocht na haarspeldbocht, met links van je de afgrond; dat is gewoon prachtig. Ik kan daar echt van genieten. Waar ik me het meest over verbaas, is hoe de Tour op veel plekken in Frankrijk leeft. In sommige gemeentes verrijzen complete dorpsfeesten. Iets wat me ook altijd zal bijblijven is het familiegevoel dat er heerst onder de crew. Niet alleen onder de mensen van Movico, maar ook samen met Tour organisator ASO en partijen zoals cateraar Sodexo. Het is één grote familie. We zijn hier met z’n allen, we doen het samen en delen de leuke en de minder leuke momenten met elkaar. Toen we onlangs te maken kregen met een tegenslag, werd ons vanuit alle kanten hulp toegeschoten. In plaats van de gebruikelijke 3,5 uur die we erover deden om ons object op te bouwen, was het ditmaal in 1,5 uur gefixt. Dat is toch gaaf?!”

3 weeks down, 1 to go

“Ik vind het te gek om deel uit te maken van dit reizende circus dat dagelijks wordt opgebouwd en afgebroken. We hebben nu ruim drie weken achter de rug. Het zou van mij best nog wat langer mogen duren, maar aan de andere kant mis ik mijn vriendin en kijk ik ernaar uit om volgende week weer lekker naar huis te gaan. Het is een mooi avontuur dat ik niet had willen missen!”