De Tour van Ralph Albers: 'Toeteren voor toeten' | Movico #25

De Tour van Ralph Albers

‘Toeteren’ 

Een maand lang ‘rauzen’

Het is alweer zo’n zes jaar geleden dat Ralph Albers voor het laatst met Team Movico naar Frankrijk vertrok. Ralph: “Ik heb een kantoorbaan. Je kunt je voorstellen dat ik het superlekker vind om een maand lang te ‘rauzen’ en fysiek bezig te zijn. Je komt in een wereld terecht die op alle fronten bijzonder is. De plekken die je aandoet, maar ook de manier waarop je als team dingen voor elkaar krijgt. In mijn huidige baan is het eerder regel dan uitzondering dat wat ik vandaag bedenk, een jaar later nog niet gerealiseerd is. Bij Movico zit je kort op de bal en zie je meteen resultaat van wat je doet. Als ik een slim idee opper waardoor een tribune sneller kan worden afgebroken, dan kan ik een kwartier eerder gaan slapen. Bij nachten waarin je maar twee uurtjes slaap kunt pakken, is dat kwartier best relevant.”

Eeuwige competitie

“Tijdens de Tour werk ik veel samen met Serge Danen. Serge en ik weten van alles wat we doen een competitie te maken, de hele dag door; prachtig. Op een bepaald moment hielpen we samen bij de op- en afbouw van de hospitality trailers. Elke dag streden we om wie de bovenverdieping het snelst plat had, maar het lukte me geen enkele keer om van Serge te winnen. Na mezelf een paar weken in het zweet te hebben gewerkt, kwam ik erachter dat de verdieping die Serge onder handen nam al doorontwikkeld was, waardoor hij een stuk eenvoudiger af te breken was. Geen wonder dat ik het niet voor elkaar kreeg!”

Toeteren voor Tieten

“Los van onze competitiedrang, bewijzen Serge en ik dat het niet alleen maar hard werken is tijdens de Tour, maar ook maximaal genieten op de momenten dat dat kan. Zo hebben we eens een jaartje samen campagne gevoerd. De wagens van Movico zijn vaak het eerste wat toeschouwers van de Tour zien. Om het enthousiasme van het opgewonden publiek te voeden, komt Movico vaak al toeterend op een nieuwe locatie aan. Op een dag grapten Serge en ik tegen elkaar: ‘We toeteren alleen nog maar naar dames die hun shirtje optillen.’ We noemden onze campagne ‘Toeteren voor Tieten’. De uitwerking bleek jammer genoeg bijzonder onsuccesvol!”

Hertenbiefstuk

“Iets waar ik ook nog altijd smakelijk om kan lachen is die keer dat Stefan Aspers en ik midden in de nacht van Lyon naar Gap reden. We verplaatsten ons in een huurautootje door de bergen toen we plotseling een hert aanreden. De volgende dag kregen we op onze kloten van kok Han Ernest, die net een enorme entrecote op de barbecue had gelegd. De man was redelijk ontstemd over het feit dat we het hert niet meegenomen hadden; hij had onze crew maar wat graag hertenbiefstuk voorgeschoteld. Omdat veel teamleden inmiddels op de hoogte waren van het hert-incident besloot onze kok een grap uit te halen. Op het uitklapbord waar hij elke dag het menu presenteerde, schreef hij: ‘Meal of the day: ROAD KILL’. Vervolgens serveerde hij  een groot stuk vlees. Dat maakte nogal wat tongen los binnen het team!”

Zelfsturende kracht

“Wat me opvalt is dat Movico’s bijdrage aan de Tour elk jaar een stukje professioneler wordt. De eerste jaren, toen ik er zelf nog niet bij was, stonden in het teken van pionieren; ergens aan beginnen en maar zien waar je uitkomt. Tegenwoordig worden er elk jaar stappen gemaakt in de ontwikkeling, met nieuwe objecten en nieuwe mensen. Dat vind ik ontzettend knap. Tot slot vind ik de werking van de ‘Movico-machine’ tijdens de Tour erg interessant. Natuurlijk zijn er mensen die de leiding hebben, maar als teamlid heb je nooit het gevoel dat een leidinggevende directief bezig is. Ik werk in de bouwsector en daar wordt het zelfsturende team als het grote ideaal gezien. Bij Movico is deze zelfsturende kracht van nature al aanwezig. Ik vind het fantastisch om daar onderdeel van te zijn. Het is in mijn huidige baan ondenkbaar om een maand uit te checken, maar anders zou ik zonder twijfel elk jaar opnieuw met Movico mee naar Frankrijk gaan!”