Eerste live theatervoorstelling van Nederland geslaagd! - Movico

Eerste live theatervoorstelling van Nederland geslaagd!

Gepubliceerd op: 2 June 2020

Cabaretier Guido Weijers en team tonen aan dat veilig optreden voor méér dan 100 mensen mogelijk is.

Gisteravond heeft Guido Weijers opgetreden voor een publiek groter dan 100 mensen. Live! Hoewel het maximale bezoekersaantal per theaterzaal vanaf 1 juni slechts 30 personen is, ontwikkelde de cabaretier met een team creatieve culturele ondernemers een nieuw corona-proof theater waarbij drie zalen uitkijken op hetzelfde podium. Gecombineerd met eigen medewerkers op een 1,5 meter terras, konden meer dan 100 personen genieten van zijn theatercollege over geluk. “Het idee is even simpel als doeltreffend. Kwestie van binnen de regels blijven, buiten de lijntjes denken en zo iedereen gelukkig te maken.” aldus Weijers.

Veel mensen en toch kleinschalig

Weijers: “Het was fantastisch om weer eens zoveel mensen te zien genieten! Ze waren duidelijk toe aan een avondje uit. Ik ben blij dat we in ons corona-proof-theater inclusief alle veiligheidseisen, toch een ontspannen zomer-avond-sfeer konden creëren. Dat was nog wel een uitdaging! We zochten naar iets dat meer dan 30 personen kan huisvesten, maar wel knusser voelt dan bijvoorbeeld een drive-in. Met deze oplossing zijn we kleinschalig en is direct contact met het publiek mogelijk. Ons doel was: Testen of dit een goede tussen-oplossing is om de culturele sector en de evenementenbranche weer een duwtje in de rug te geven.”

Vijfmaal is scheepsrecht

De afgelopen weken zijn Weijers en zijn team op verschillende fronten actief geweest om het theaterpubliek veilig en met meer dan 30 mensen tegelijkertijd in een zaal te laten genieten van een ontspannen avondje uit. Er werden aanvragen ingediend om dit concept te testen in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem. De veiligheid van de protocollen was dik in orde, maar toch ‘mocht het gewoon niet’. Daarop stuurde de cabaretier een open brief naar premier Rutte om met hem het gesprek aan te gaan over meerdere theater-oplossingen in deze bijzondere tijd. Rutte gaf aan geen tijd te kunnen vrijmaken.

Weijers: “Ondertussen zijn we verder gegaan met ons idee te ontwikkelen. Toen het corona-proef theater er eenmaal stond, kon de gemeente met eigen ogen zien dat het veilig was. Hulde voor de gemeente Den Bosch, die net als wij in mogelijkheden denkt en direct enthousiast heeft meegewerkt!”

Aan de slag!

Weijers: “Om dit concept uit te rollen heb je een locatie nodig met veel vierkante meters. Vooral omdat je logistiek, in het voortraject, drie of vier groepen gescheiden moet houden. Elke stad heeft wel een groot parkeerterrein waar zoiets zou kunnen. Als je het niet opbouwt voor één voorstelling, maar voor een week of een maand, dan zijn de kosten te overzien. Vanaf 1 juli is dit concept snel op te schalen naar 400 personen. Dan wordt het voor veel producties weer rendabel om te gaan spelen.”

Nu de pilot in Den Bosch is geslaagd, werken Weijers en zijn team alweer aan de fine-tuning! We hopen dat ook collega’s in de theater- en evenementenbranche het concept over gaan nemen (en daar waar nodig te verbeteren).

Gesprek met Cultuurminister Van Engelshoven

Weijers heeft woensdag ook een gesprek met minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. Hij zal haar deze theatervorm laten zien en nog andere ideeën voorleggen. Weijers hoopt dat het kabinet eerder dan 1 juli groen licht geeft voor evenementen en voorstellingen waar meer dan 100 mensen (op een superveilige manier) bij aanwezig mogen zijn.

Aan deze pilot werkte belangeloos mee:

Guido Weijers (idee en uitvoering)
Coreworks (locatie en podiumbouw)
Movico (verrijdbare zalen / units)
Artishock Events (organisatie)
1,5 meter loket (corona-advies)
Xtreme LED (Led-scherm)
Stage Light (Licht- en geluid)
Oogenlust (aankleding)
Target en Knap werk (promotie en hospitality)
Gemeente ‘s-Hertogenbosch (cultuurstad van het zuiden)
Brunschot Projecten (bestickering)

Wil je meer weten over dit project?

Stel je vraag aan onze Marketing Roadshow Specialist, Noud van de Mortel! Noud vertelt je graag meer over dit bijzondere project.

STEL JE VRAAG AAN NOUD

Inspiratie opdoen?

Bekijk onze projecten voor een impressie
aan mogelijkheden en ideeën.

Laat je inspireren

Get in touch

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

contact